Varning! Om du läser vidare, är det stor risk att du frestas att laga en av våra favoritvåfflor. De här recepten ger dig nämligen (helt objektivt såklart) världens bästa våfflor.
Oavsett om du tycker mest om det klassiska, något nytt och spännande, eller det hälsosamma alternativet, är det sällan fel med våfflor.
De flesta kanske tänker på denna frasiga sak som en dessert eller som något man har till fikat, men vissa äter gärna våfflor både till frukost, lunch och middag. Väljer du ett av våra recept med en hälsosammare variant, kan du faktiskt göra det med gott samvete. Hälsosamma våfflor kan också passa bra i barnens matsäck, om du behöver ett alternativ till vanliga smörgåsar.
Belgiska våfflor serveras ofta som dessert, med grädde, glass eller frukt. Det som skiljer dessa bakvaror från de traditionella, är att de ska vara frasiga utanpå och mjuka inuti. Receptet är också annorlunda eftersom man tillsätter vispad äggvita och jäst. För att få den riktiga tjockheten på belgiska våfflor bör man använda ett belgiskt våffeljärn, men det går självklart bra att grädda dem i ett vanligt järn också.
Våfflor med det lilla extra
Vill du göra våfflorna extra spännande? Med hjälp av karamellfärg kan du göra våfflor i alla regnbågens färger. Allt du behöver göra är att fördela våffelsmeten i olika skålar och droppa några droppar av karamellfärgen i var och en av dem. När du gräddar våfflorna, växlar du så snabbt du kan mellan de olika skålarna och fördelar smeten i järnet.
Du kan också servera godsakerna med olika bär, såser och ostar. Se våra många förslag till välsmakande och fantasifulla tillbehör längre ner i texten.
Klassikern: Recept på världens bästa våfflor
- 4 dl vetemjöl
- 5 msk socker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk mald kardemumma
- 4 dl mjölk
- 5 ägg
- 100 g smält smör
- Smör eller matfett till gräddning
Blanda alla torra ingredienser. Häll på mjölken lite i taget, tills du får en slät smet. Tillsätt det smälta smöret och äggen – och låt smeten svälla i 30 minuter. Vispa i lite vatten eller mjölk om smeten är för tjock. Servera med sylt, messmör, grädde eller det du gillar mest. Därefter är det bara att njuta. Receptet ger cirka 10 våfflor.
@creativefun4you
Hälsosamma våfflor med banan
- 3 mogna bananer – ju mognare desto bättre
- 3 ägg
- 150 g havremjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl vatten eller mjölk
- 1 tsk kanel och/eller kardemumma – efter smak
Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt alla ingredienser. Havremjöl kan göras i mixer eller matberedare, eller eventuellt ersättas med valfritt mjöl. Låt smeten svälla i 15 minuter. Receptet ger cirka 6 − 8 våfflor. De här kan enkelt göras glutenfria genom att välja havregryn som inte varit i kontakt med gluten.
Belgiska våfflor
- 250 g vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 st. ägg
- 75 g smält smör
- 1 påse torrjäst
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl vatten
- 60 g socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk rapsolja
- Smör eller margarin till stekning
Separera äggvitor och äggulor. Lägg äggulorna åt sidan och vispa äggvitorna till hårt skum i en egen bunke. Ta fram en ny bunke och blanda ihop vetemjöl och salt och lägg i en grop i mitten. Tillsätt äggulor, smält smör, mjölk och vatten. Rör ihop till en jämn och slät smet. Därefter tillsätter du socker, vaniljsocker, olja och torrjäst och blandar väl. Vänd därefter försiktigt ner de hårt vispade äggvitorna i smeten. Låt smeten svälla i minst 30 minuter. Blandningen ska vara tjock. Obs! Smeten innehåller jäst så den bör tillagas samma dag som våfflorna ska ätas. Smeten räcker till cirka 8 − 10 våfflor.
Hälsosamma våfflor med havre och spenat
- 4 dl havremjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk kanel
- 2 ägg
- 0,5 dl rapsolja
- En halv påse (cirka 50 g) spenat
- Späd med cirka 3 dl mjölk
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt vätskan. Om du ska ha spenat i våfflorna är det bra att använda en mixer. Grädda som vanligt i smör.
Goda tillbehör till världens bästa våfflor
Starta upp med den goda klassikern, eller pröva en ny variant. Kanske vågar du experimentera lite med våffelsmeten eller tillbehören?
- Färglada bär och fräsch frukt. Jordgubbar, blåbär, päron, kiwi, mango, banan
- Vaniljsås, glass eller vispgrädde
- Smör, socker och kanel
- Ost och skinka – suveränt till matsäcken
- Brie, bacon och honung
- Hemlagad kolasås och ugnsbakade äpplen
- Mjölkchoklad. Bruten i bitar, utblandad i smeten eller smält till chokladsås
- Blåmögelost och spickeskinka
- Färskost, rökt lax, rödlök och gräslök
Imponera och inspirera med dina favoritvåfflor till nästa kompiskväll, arrangemang på barnens skola eller förskola. Pssst… Glöm inte att märka fatet du tar med dig, med en namnlapp.
Dela gärna ditt favoritrecept eller favorittopping med oss på Facebook eller Instagram.